Jak wybrać dobry catering na imprezę firmową?

Organizacja imprezy firmowej to wbrew pozorom nie lada wyzwanie. Bardzo często jest to dość wymagające przedsięwzięcie, które musi uwzględniać oczekiwania wielu osób. Przede wszystkim warto zacząć od określenia miejsca danej imprezy. Może ona bowiem odbyć się nie tylko w wynajętym lokalu, ale też na sali lub po prostu w przestrzeni firmowej. To właśnie miejsce będzie determinowało rodzaj podawanego jedzenia, a także sposób serwowania. Nie ma wątpliwości, że chociażby bufet szwedzki to niekoniecznie dobre miejsce do podawania schabowego z ziemniakami. Kiedy już uda nam się zdecydować gdzie ma się odbyć impreza, należy zabrać się jak najszybciej za poszukiwanie odpowiedniego cateringu. Zwłaszcza okres świąteczny jest tutaj niezwykle newralgiczny, ponieważ te renomowane firmy mają już po prostu zarezerwowane terminy. Stąd też chcąc mieć pewność pysznego jedzenia, warto zarezerwować firmę cateringową nawet na kilka miesięcy przed imprezą. Pozwoli to też na dopięcie szczegółów organizacyjnych, jak i dokładne ustalenie menu.

W niektórych przypadkach pracownicy firmy cateringowej będą też mogli chcieć obejrzeć miejsce imprezy, aby idealnie dopasować do niego swoje usługi.

Catering na imprezę firmową – przydatne wskazówki

W przypadku organizowania imprezy firmowej w siedzibie firmy musimy przede wszystkim zadbać o odpowiednią ilość miejsca do postawienia stołów cateringowych. Poza tym, warto też upewnić się, czy konkretna firma oferuje również obsługę gości oraz sprzątanie. Choć dla niektórych wydaje się to dość oczywiste, nie każdy catering się tym zajmuje. Jeśli zależy nam zatem na takich usługach warto o tym poinformować firmę cateringową odpowiednio wcześnie. Pozwoli to zaoszczędzić nam stresu i problemów już w sam dzień firmowej imprezy. Warto też zaznaczyć, że niezwykle ważne jest odpowiednio skomponowane menu. Oczywiście wiele firm cateringowych oferuje gotowe zestawy jedzenia, jednakże nie wyklucza to wprowadzania w nich poprawek i zmian. Decydując się na szwedzki bufet musimy mieć na uwadze mobilność gości, zatem najwygodniejsze mogą okazać się tutaj niewielkie przekąski, które można wziąć w rękę lub na mały talerz. Dobrze aby były one dość różnorodne, ponieważ nie tylko spotęguje to wrażenie obfitego stołu, ale też pozwoli każdemu wybrać coś dla siebie.

W przypadku planowania menu warto też uwzględnić alergie pokarmowe i nietolerancje konkretnych pracowników, aby móc zaserwować im coś, co będą w stanie z przyjemnością zjeść.